Nutrició i ciència

La soja ecològica no és transgènica – Estudis

Els estudis demostren que la soja ecològica té un perfil molt més saludable que la no ecològica. A més de no estar modificada genèticament, conté més proteïnes, omega-6 i aminoàcids essencials, menys greixos saturats i cap residu químic. La soja ecològica no és transgènica - Estudis - Veritas

La soja ecològica no és transgènica

Els perills més importants de la soja no ecològica radiquen en la modificació genètica i en l’ús del glifosat, que no estan permesos en agricultura ecològica. Després d’analitzar els residus d’herbicides i pesticides en 31 lots de soja no ecològica modificada genèticament i tolerant al glifosat, soja no ecològica modificada genèticament conreada amb substàncies químiques i soja ecològica no modificada genèticament, la conclusió és que la no transgènica no conté residus de glifosat, mentre que la modificada genèticament sí que presenta altes concentracions d’aquest herbicida.

Proteïnes i aminoàcids essencials

Si n’analitzem el contingut proteic, veiem que la soja ecològica presenta un 14,86% més de proteïna que la no ecològica. Niveles de proteína en la soja - Veritas Una diferència molt important que subratlla que els aliments ecològica tenen més densitat nutritiva. Igualment, la soja ecològica conté àcids grassos omega-6 i menys greix saturat que la no ecològica. I quant al percentatge d’aminoàcids essencials, l’ecològica posseeix la proteïna amb una fracció de lisina més elevada, en concret un 9% més. Això la converteix en la soja amb proteïna de més qualitat biològica gràcies a la important presència d’aquest aminoàcid essencial. Niveles de lisina en la soja - Veritas

Els perjudicis de la soja transgènica

El 95% de la producció mundial de soja prové del cultiu de soja no ecològica modificada genèticament, la qual cosa té importants repercussions des del punt de vista ambiental i social, des de la desforestació fins a la contaminació per herbicides, passant per una petjada de carboni altíssima, ja que transportar-la requereix altes quantitats d’energia procedent de combustibles fòssils.

Un llegum molt nutritiu

En comparació amb altres llegums (cigrons, llenties, mongetes), aporta la meitat d’hidrats de carboni i més proteïnes d’alt valor biològic, ja que conté els vuit aminoàcids essencials. Des del punt de vista mineral aporta potassi, calci, fòsfor, ferro, magnesi i zinc, i com que té poc sodi és perfecta per a les persones hipertenses. Entre els seus principals beneficis destaquen l’absència de colesterol i la presència d’isoflavones i fitoestrògens, l’acció dels quals s’associa a la prevenció de les molèsties associades a la menopausa. Font: M. D. Raigón – Dept. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia. Universitat Politècnica de València. Selecció d’estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Pollastre ecològic: per què és més saludable?

Quan es compara la carn de pollastre ecològic amb la...

  • Nutrició i ciència

Com afecta el glifosat, el pesticida més utilitzat

Investigadors alemanys han demostrat que el glifosat, un dels herbicides...

  • Nutrició i ciència

El blat de moro ecològic no és transgènic

El blat de moro és un dels cereals més consumits...