Ahora en Veritas

Les abelles més enllà de la mel

La majoria de nosaltres relacionem les abelles amb la mel, l’aliment viscós que utilitzem per endolcir postres, begudes i alguns plats, però aquests petits insectes voladors són molt més importants del que ens pensem, ja que tenen un paper molt important en l’ecosistema.

El 20 de maig se celebra el Dia Mundial de les Abelles, un dia en què aprofitem per reflexionar sobre el seu paper en la vida de les persones i el planeta. Per aquest motiu, del 20 al 23 de maig, trobaràs un 20% de descompte en totes les fruites i verdures a tots els nostres supermercats ecològics.

Les abelles, les principals encarregades de la pol·linització

Les abelles necessiten el nèctar i el pol·len de les flors per alimentar-se i per produir la mel. En el procés de recol·lecció transporten pol·len i llavors d’una flor a una altra, fet que en fomenta la reproducció de les flors i les plantes. Aquest procés es diu pol·linització i és essencial per a la supervivència de les espècies vegetals d’aquest planeta, a més de ser un factor clau per a la producció d’aliments. Segons Greenpeace, més del 75% del menjar que consumim depèn d’aquest procés.

En aquest sentit, les abelles, juntament amb altres insectes com les papallones i els borinots, tenen un paper molt important en la producció de l’alimentació i la biodiversitat mundial; no obstant això, les seves poblacions estan disminuint dràsticament.

Abeja polinizando

Quin és el problema?

Entre els factors que amenacen les abelles i els insectes pol·linitzadors hi ha:

  • Les pràctiques d’agricultura industrialitzada que utilitzen elements tòxics com els pesticides i altres mètodes poc respectuosos amb els animals i el medi ambient.
  • La pèrdua i deterioració del seu hàbitat.
  • Les espècies invasores
  • El canvi climàtic.

Com es pot revertir aquesta situació?

Per solucionar aquest problema s’haurien de posar en marxa plans d’acció per protegir les abelles i potenciar l’agricultura ecològica com a única via de producció dels aliments. Aquest tipus d’agricultura és fonamental per a la salut de les persones i la conservació del planeta. I no ho diem només nosaltres, Greenpeace també defensa l’agricultura ecològica com a solució definitiva perquè és un model que respecta el planeta.

En els processos de producció dels aliments ecològics no es fan servir pesticides en els conreus ni transgènics i es treballa per afavorir la salut dels animals i l’entorn, a més de desenvolupar la rotació de cultius i protegir la qualitat de la terra on es conrea.

Els actors principals que poden promoure el canvi són:

  • La classe política, apostant per un model d’agricultura i producció ecològic.
  • Els agricultors, utilitzant pràctiques més sostenibles.
  • Les empreses, utilitzant línies de producció respectuoses amb els animals i el medi ambient.
  • I els consumidors, comprant productes amb certificació ecològica.

Què hi pots fer tu?

Consumir aliments saludables i respectuosos amb el planeta és un els millors aliats per contribuir positivament a millorar el nostre planeta i a promoure una agricultura respectuosa amb les abelles.

A Veritas tots els nostres productes tenen certificació ecològica i respecten el medi ambient i la teva salut, ja que apostem per un model de producció sostenible.

El 20 de maig és el Dia Mundial de les Abelles; per aquest motiu, del 20 al 23 de maig, trobaràs en tots els nostres supermercats un 20% de descompte en totes les fruites i verdures.

Sense les abelles la majoria de les espècies vegetals d’aquest planeta s’extingirien; per això les hem de cuidar i protegir.

Font: Greenpeace