Ara a Veritas

Les abelles més enllà de la mel

La majoria de nosaltres relacionem les abelles amb la mel, l’aliment viscós que utilitzem per endolcir postres, begudes i alguns plats, però aquests petits insectes voladors són molt més importants del que ens pensem, ja que tenen un paper molt destacat en l’ecosistema. Són el millor exemple de la quantitat de beneficis que els insectes aporten al medi ambient i a la societat.

El 20 de maig se celebra el Dia Mundial de les Abelles, un dia en què aprofitem per reflexionar sobre el seu paper en la vida de les persones i el planeta. Per aquest motiu, del 19 al 22 de maig, trobaràs un 15% de descompte en totes les fruites a tots els nostres supermercats ecològics.

Les abelles, les principals encarregades de la pol·linització

Les abelles necessiten el nèctar i el pol·len de les flors per alimentar-se i per produir la mel. En el procés de recol·lecció transporten pol·len i llavors d’una flor a una altra, fet que fomenta la reproducció de les flors i les plantes. Aquest procés es diu pol·linització i és essencial per a la supervivència de les espècies vegetals d’aquest planeta, a més de ser un factor clau per a la producció d’aliments.

Las abelles, juntament amb altres insectes com les papallones i els borinots, tenen un paper molt important per a la nostra alimentació i la biodiversitat mundial; no obstant això, les seves poblacions estan disminuint dràsticament.

En aquest sentit, el 20 d’abril del 2022, es va publicar a la famosa revista Nature un article innovador sobre la gravetat de la reducció d’espècies pol·linitzadores. La població d’insectes i el nombre d’espècies està baixant de manera crítica a molts llocs del planeta, cosa que perjudica els ecosistemes i els cultius, dels quals depèn l’alimentació humana.

Quin és el problema?

Entre els factors que amenacen les abelles i els insectes pol·linitzadors hi ha:

  • Les pràctiques d’agricultura intensiva i industrialitzada que utilitzen elements tòxics com els pesticides i altres mètodes poc respectuosos amb els animals i el medi ambient.
  • El canvi climàtic i el conseqüent augment de la temperatura.
  • La pèrdua i deterioració del seu hàbitat, ja que molts insectes depenen de les plantes per protegir-se de la calor.
  • Les espècies invasores.

Segons l’estudi publicat per la revista Nature, en algunes zones, el canvi climàtic i l’ús intensiu de la terra agrícola ha comportat un 49% menys d’insectes i un 29% menys d’espècies que en hàbitats naturals.

Com es pot revertir aquesta situació?

Per aturar l’extinció d’espècies i la reducció de la població d’insectes, és crucial salvaguardar els hàbitats naturals a prop dels cultius. Els insectes requereixen tenir el més a prop possible una llar per protegir-se del canvi climàtic mentre fan la seva funció pol·linitzadora; sense aquest espai, el seu futur es veurà afectat.

Un altre dels grans factors que pot col·laborar en la preservació dels insectes és la reducció de les emissions de carboni, perquè les altes temperatures estan causant l’extinció de les espècies pol·linitzadores. L’agricultura intensiva actual propicia l’ús de pesticides que potencien l’efecte hivernacle.

L’agricultura ecològica ofereix una millor alternativa a favor del medi ambient. En els processos de producció dels aliments ecològics no es fan servir pesticides de síntesi química en els conreus ni transgènics i es treballa per afavorir la salut dels animals i l’entorn, a més de protegir la qualitat de la terra on es conrea.

Què hi pots fer tu?

Consumir aliments saludables i respectuosos amb el planeta és un els millors aliats per contribuir positivament a millorar el nostre planeta i a promoure una agricultura respectuosa amb les abelles.

A Veritas tots els nostres productes tenen certificació ecològica i respecten el medi ambient i la teva salut, ja que apostem per un model de producció sostenible.

Sense les abelles la majoria de les espècies vegetals d’aquest planeta s’extingirien; per això les hem de cuidar i protegir.

Amb motiu del Dia Mundial de les Abelles, sortegem una visita al Centre d’Interpretació Apícola de la marca de mel ecològica Muria. Informa’t sobre com participar-hi a l’Instagram de @supermercadosveritas.