Des de l’antiguitat, els cereals són un aliment indispensable en la dieta de l’home. Entre tots, destaca
la civada ecològica, un cereal que ens proporciona energia, vitalitat i benestar, a més de ser un remei extraordinari per a molts tipus de malalties.

Fins fa poc, la civada era un cereal poc conegut entre nosaltres. En canvi, sempre ha estat present en la dieta dels països nòrdics, on es consumeix diàriament en forma de porridge o musli.
Segons el Dr. Eduardo Alfonso, degà dels Metges naturistes, l’acciò terapèutica de la civada no pot trobar-se en cap altre cereal, ja que aquest noble aliment és capaç de resoldre el curs de greus malalties nervioses, digestives i reumàtiques, entre d’altres. I, al mateix temps, es tracta d’un cereal deliciós.
Les grans virtuts de la civada
La civada és el cereal antiestrès per excel·lència, a més de ser molt digestiu. Però els seus beneficis van molt més enllà.
- Aporta energia: és ideal per a les persones primes i de poc pes, esportistes, estudiants i davant de qualsevol estat de cansament.
- És molt nutritiva: destaca pel seu contingut en proteïnes, lípids o greixos vegetals, hidrats de carboni, vitamines, minerals i oligoelements.
- Facilita la digestió: és molt fàcil de digerir i per aquest motiu s’utilitza per elaborar farinetes infantils, encara que habitualment es tracta de civada refinada, molt ments nutritiva que la civada de gra sencer sense refinar.
- Protegeix la paret intestinal: els betaglucans presents en la civada formen una pel·lícula fina que protegeix la paret intestinal. Menjar-la regularment ajuda a resoldre problemes digestius, com la gastritis, el restrenyiment, les descomposicions, els gasos…
- Estimula el funcionament del sistema nerviós: durant segles, la medicina tradicional ha prescrit la civada a l’hora de tractar el sistema nerviós gràcies a la seva riquesa en vitamina B1, imprescindible per al bon funcionament del sistema nerviós. La manca d’aquesta vitamina provoca nerviosisme, falta de concentració, esgotament, mal de cap, depresió, neurosi i estrès.
- Evita la descalcificació dels ossos: gràcies a les finalitats (presents en l’embocall del gra) la civada afavoreix la sortida de les dents en els nens i evita la formació de càries dental en els adults.
- Té un gran poder diürètic i és rica en fibra: això la fa adequada a l’hora d’aprimar-se i, encara que sembli paradoxal, també és bona per recuperar pes.
- Equilibra el metabolisme: un fet que la fa recomenable per regular el colesterol, la hipertensió i la diabetis.
- Enforteix el cor: baixa la tensió, redueix el colesterol i desintoxica la sang, a més de prevenir infarts i l’arteriosclerosi.
La civada a la cuina
Musli
S’utilitza civada en flocs, que caldrà deixar en remull total la nit i barrejar amb fruita (sencera o ratllada), iogurt, mel… També es poden barrejar els flocs amb mel o melassa, fruita seca i una mica d’oli, i torrar al forn per obtenir un musli ben cruixent. aquí tens la recepta d’una
granola casolana.
Porridge
Es prepara bullint els flocs amb aigua, llet o beguda vegetal durant deu minuts i afegint una cullerada de mel, melassa d’arròs o sucre integral. Si volem obtenir un porrisge deliciós, posarem, juntament amb els flocs i l’aigua o la beguda, una branca de canyella, un tros de pell de llimona i algunes ametlles, avellanes o nous. Pots seguir aquesta recepta.
Crema de civada
Es pot fer només amb flocs o juntament amb verdures. El millor és fer un sofregit de ceba i barrejar-lo amb els flocs de civada, una mica de sal i aigua. Quan estiguin cuits, només cal triturar-ho i afegir-hi un raig de llet o beguda vegetal per acabar de lligar.
Sopa
Cal preparar primer un brou vegetal amb les verdures i afegir després la civada. Una bona opció és afegir-hi algunes algues. de fet, la civada es pot afegir a tota mena de sopes; de romaní, de ceba, d’all, etc.