Nutrició i ciència

Les maduixes ecològiques i el seu gran poder antioxidant

Un estudi portuguès revela que les maduixes ecològiques tenen més capacitat antioxidant, fruit del seu elevat contingut en compostos fenòlics.

las-fresas-ecológicas-y-su-gran-poder-antioxidante

Un grup de científics portuguesos ha dut a terme un estudi comparant maduixes obtingudes sota els paràmetres de l’agricultura ecològica amb maduixes sotmeses als criteris de la gestió integrada de plagues. Teòricament, aquests últims criteris haurien de marcar una millora de les pràctiques de l’agricultura no ecològica, excessivament dependent dels químics; no obstant això, en la pràctica aquests criteris es revelen com a insuficients per diferents raons, com la manca de control i d’una adequada definició de les pautes per seguir. Encara que la gestió integrada hauria de limitar certes pràctiques –ús de pesticides sintètics i certs fertilitzants, entre d’altres–, no les exclouen i aquest fet pot tenir efectes en les característiques dels productes agrícoles obtinguts.

La clau està en les antocianines

Durant la recerca es van analitzar maduixes de quatre varietats diferents collides a la mateixa zona del centre de Portugal i en el mateix moment de maduració; unes havien estat conreades seguint els paràmetres de l’agricultura ecològica i les altres sota els de la gestió integrada de plagues.

Després de l’anàlisi dels extractes, es va constatar amb total claredat que el contingut fenòlic total era superior en les maduixes ecològiques. En aquestes eren especialment més alts els nivells d’antocianines, un antioxidant natural que ajuda el cos a contrarestar la degeneració cel·lular. Igualment, després de fer una sèrie d’assajos específics per mesurar la capacitat antioxidant, va quedar demostrat que aquesta era significativament més gran en les maduixes ecològiques.

las-fresas-ecológicas-y-su-gran-poder-antioxidante

En las conclusiones, los autores señalan el crecimiento de la En les conclusions, els autors assenyalen el creixement de la demanda de productes ecològics amb motiu de l’augment de la consciència dels consumidors i la seva preocupació per la pol·lució dels aliments, cosa que es pot derivar de l’ús de pesticides sintètics i fertilitzants en el cultiu no ecològic i altres qüestions ambientals. També apunten que moltes persones, després de saber que certes baies són riques en antioxidants, n’han incrementat la ingesta per intentar millorar la seva salut.

Consulta l’estudi.

Vols conèixer més estudis sobre alimentació ecològica?

LLlegeix el nostre fons documental.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Els beneficis dels aliments ecològics

Els beneficis dels aliments ecològics són notables, segons un estudi...

  • Nutrició i ciència

La dieta ecològica redueix un 25% el risc de càncer

Investigadors francesos han dut a terme un estudi sobre la...

  • Nutrició i ciència

Amanida de maduixes amb sal d’herbes

Amanida de maduixes, perfecta per al bon temps, ja sigui...

  • Nutrició i ciència

Maduixes ecològiques – Estudis

Les maduixes ecològiques es conreen sense pesticides ni substàncies químiques....