Nutrició i ciència
Les pomes ecològiques aporten més minerals – Estudis
Les pomes ecològiques aporten més minerals i són molt més saboroses que les no ecològiques. I com que estan lliures de residus químics te les pots menjar tranquil·lament amb pell, la part on es concentren la majoria dels nutrients.
Des del punt de vista nutricional la poma és una de les fruites més completes que existeixen. Un 85% de la seva composició és aigua i el seu nivell calòric és baix, ja que amb prou feines aporta 59 kcal per 100 g. La seva dolçor es deu a la riquesa en fructosa, tot i que el tipus de cultiu pot influir en el fet que tingui més concentració de sucres i en el gust final.
Per la seva banda, la pell de la poma afegeix un 12% més de proteïna al conjunt de la ingesta de la fruita. Igualment, les beneficioses pectines es troben entre la pell i la polpa: són unes substàncies de fibra soluble que regulen suaument el trànsit intestinal i el valor absorbent de les quals és recomanable en casos de colitis, diarrea i gastroenteritis.
Per tant, si es rebutja la pell de les pomes se’n redueix notablement el contingut nutricional; d’aquí la importància de consumir-les ecològiques perquè, a diferència de les no ecològiques, la pell està lliure de pesticides i residus químics.
Tingues en compte que els fitosanitaris que es fan servir en l’agricultura no ecològica són persistents i difícils d’eliminar simplement amb aigua, i que alguns productes d’encerament utilitzats per embellir l’exterior de la fruita són perjudicials per a la salut.
La concentració de substàncies polifenòliques és un 20% superior en les pomes ecològiques, la qual cosa es reflecteix en l’enfosquiment de la polpa, que demostra la proporció més gran d’aquestes substàncies.
Font: M. D. Raigón – Dept. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia, Universitat Politècnica de València.
Selecció d’estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.

Les pomes ecològiques aporten més minerals
Des del punt de vista mineral, les pomes ecològiques tenen un 49% més de calci que les no ecològiques. Altres minerals amb un nivell superior en les pomes ecològiques són el zinc (en posseeixen un 42% més), el fòsfor (en tenen un 16% més), el ferro (n’aporten un 9% més) i el potassi (la concentració del qual és superior en un 8,3%).
Menja-te-la sempre amb pell
Està demostrat que els nutrients que aporta la poma es concentren a la pell. Per exemple, una poma amb pell aporta un 16,4% més de potassi, un 29% més de calci i un 28% més de fòsfor.
És depurativa i antioxidant
A més de ser una fruita diürètica i depurativa, la poma redueix el colesterol i destaca per les seves propietats antioxidants gràcies a la seva riquesa en polifenols, que neutralitzen els radicals lliures.
Contingut relacionat
- Nutrició i ciència
Els cítrics ecològics aporten un 20% més de vitamina C – Estudis
Taronges, mandarines, llimones, aranges… Els cítrics ecològics aporten fins a...
- Nutrició i ciència
Enciam ecològic – Estudis
El món dels enciams està ple de color, textura i...
- Nutrició i ciència
El iogurt ecològic regenera la flora intestinal – Estudis
El iogurt ecològic regenera la flora intestinal, que s’altera a...