Les pomes ecològiques aporten més minerals – Estudis

Les pomes ecològiques aporten més minerals i són molt més saboroses que les no ecològiques. I com que estan lliures de residus químics te les pots menjar tranquil·lament amb pell, la part on es concentren la majoria dels nutrients.

Les pomes ecològiques aporten més minerals - Estudis - Veritas

Des del punt de vista nutricional la poma és una de les fruites més completes que existeixen. Un 85% de la seva composició és aigua i el seu nivell calòric és baix, ja que amb prou feines aporta 59 kcal per 100 g. La seva dolçor es deu a la riquesa en fructosa, tot i que el tipus de cultiu pot influir en el fet que tingui més concentració de sucres i en el gust final.

Les pomes ecològiques aporten més minerals

Des del punt de vista mineral, les pomes ecològiques tenen un 49% més de calci que les no ecològiques. Altres minerals amb un nivell superior en les pomes ecològiques són el zinc (en posseeixen un 42% més), el fòsfor (en tenen un 16% més), el ferro (n’aporten un 9% més) i el potassi (la concentració del qual és superior en un 8,3%).

Calcio en la manzana ecológica - Estudios - Veritas

Menja-te-la sempre amb pell

Està demostrat que els nutrients que aporta la poma es concentren a la pell. Per exemple, una poma amb pell aporta un 16,4% més de potassi, un 29% més de calci i un 28% més de fòsfor.

Minerales en las manzanas - Estudios - Veritas

Per la seva banda, la pell de la poma afegeix un 12% més de proteïna al conjunt de la ingesta de la fruita. Igualment, les beneficioses pectines es troben entre la pell i la polpa: són unes substàncies de fibra soluble que regulen suaument el trànsit intestinal i el valor absorbent de les quals és recomanable en casos de colitis, diarrea i gastroenteritis.

Per tant, si es rebutja la pell de les pomes se’n redueix notablement el contingut nutricional; d’aquí la importància de consumir-les ecològiques perquè, a diferència de les no ecològiques, la pell està lliure de pesticides i residus químics.

Tingues en compte que els fitosanitaris que es fan servir en l’agricultura no ecològica són persistents i difícils d’eliminar simplement amb aigua, i que alguns productes d’encerament utilitzats per embellir l’exterior de la fruita són perjudicials per a la salut.

És depurativa i antioxidant

A més de ser una fruita diürètica i depurativa, la poma redueix el colesterol i destaca per les seves propietats antioxidants gràcies a la seva riquesa en polifenols, que neutralitzen els radicals lliures.

Polifenoles en las manzanas - Estudios - Veritas

La concentració de substàncies polifenòliques és un 20% superior en les pomes ecològiques, la qual cosa es reflecteix en l’enfosquiment de la polpa, que demostra la proporció més gran d’aquestes substàncies.

Font: M. D. Raigón – Dept. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia, Universitat Politècnica de València.

Selecció d’estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.