Consells
Macrobiòtica: menjar per ser feliç
La macrobiòtica aconsella menjar cereals, llegums, verdures, derivats de la soja, fruita crua en petites quantitats, proteïnes vegetals… Una dieta que, acompanyada d’un estil de vida tranquil i ordenat, repercutirà directament en la salut i el benestar de l’organisme.
La paraula macrobiòtica té el seu origen en el grec macro (gran) i bios (vida). A mitjan segle XX, el japonès Oshawa va aplicar aquest terme (que ell traduïa com l’art de la longevitat) a la seva dieta d’aliments naturals a l’estil oriental. Actualment, i gràcies al treball dels seus deixebles Herman Aihara i Michio Kushi, la macrobiòtica gaudeix d’una gran popularitat a tot el món.
Michio Kushi dóna les directrius de la dieta macrobiòtica estàndard i les proporcions diàries que s’han de prendre de cada grup d’aliments. A més dels consells dietètics, també recomana una sèrie de normes per a gaudir de la vida, com ara: viure feliç, mantenir-se actiu, expressar gratitud, mastegar bé, anar-se’n a dormir i aixecar-se aviat, mantenir la casa ordenada… I a l’hora de cuinar aconsella fer-ho en un ambient tranquil.

Proporció d’aliments en macrobiòtica
- Cereals integrals: aporten tots els nutrients necessaris per al cos. Hidrats de carboni, proteïnes, vitamines, minerals, greixos i aigua. Consum diari del 25 al 40% del volum total.
- Verdures: són la font principal de vitamines i minerals. Són especialment recomanables les verdures de fulla verda, com les crucíferes. Consum diari del 15 al 35% del volum total.
- Llegums i proteïnes vegetals: l’opció més recomanable per netejar la dieta. Consum diari del 10 al 20% del volum total.
- Peix blanc: la proteïna d’origen animal més centrada. Consum diari del 10 al 20% del volum total.
- Algues: resulten ideals per a mineralitzar i depurar el cos. Consum diari del 5% del volum total.
- Llavors i olis d’extracció en fred: contenen minerals, vitamines i àcids grassos omega 3 i 6. Consum diari del 5% del volum total.
- Condiments: generalment solen ser productes derivats de la soja, com el miso o el shoyu, però també és recomanable la sal de sèsam (gomashio), l’umeboshi i el kuzu. Consum diari del 5% del volum total.
Contingut relacionat
- Consells
Amanida de wakame, tempeh i germinats
Amanida de wakame, tempeh i germinats, preparada per la foodblogger Tere...
- Consells
Pita real amb vegeburguer
Recepta de pita real amb vegeburguer. Aquesta versió vegetal de...
- Consells
Pastís de mill i tonyina
Pastís de mill i tonyina, recomanat per la ecoxef Mireia...
- Consells
Quinoa: com es cuina?
La quinoa té una infinitat de possibilitats a la cuina...