Consells

Magnesi, un mineral imprescindible

Pocs nutrients posseeixen els notables i diversos beneficis del magnesi. Es tracta d’un mineral imprescindible per al bon funcionament del metabolisme, ja que el necessitem per produir energia, sintetitzar les proteïnes i els greixos, relaxar la musculatura, estabilitzar el sistema nerviós i activar el metabolisme del calci. El magnesi és un component essencial del teixit animal i vegetal perquè és present a totes les cèl·lules. Capta l’energia solar i la potencia (formant compostos químics que els organismes són capaços de sintetitzar després) i al mateix tempos permet alliberar l’oxigen necessari per a les funcions respiratòries.

Magnesi, un mineral imprescindible

Està considerat el mineral antiestrès perquè equilibra el sistema nerviós central, influeix sobre el sistema neurològic, afavoreix el son i la relaxació, i exercerix una eficaç acció sedant que aconsegueix atenuar i reduir de forma considerable els nervis. De fet, les consicions d’estrès crònic que envolten l’existència moderna augmenten les necessitats diàries de magnesi, ja que aquest mineral ens proporciona tranquil·litat quan és necessari i afavoreix la nostra capacitat de treball en l’àmbit laboral i quotidià.

Què passa quan ens macnca?

El magnesi sol faltar a persones que consumeixen aliments processats, molt alcohol o que tenen una malaltia renal crònica. i també estan exposades a patir manques d’aquest mineral les embarassades i aquells que realitzen grans esforços físics, ja sigui per raons esportives o laborals. Quan hi ha falta de magnesi solen aparèixer els següents símptomes: fatiga, insomni, tremolors, pèrdua de gana, nerviosisme, espasmes musculars, alteracions gastrointestinals, trastorns menstruals, feblesa muscular, depressió, nàusees, deterioració de la capacitat intel·lectual, restrenyiment i altes probabilitats de formar dipòsits de calci als ronyons, vasos sanguinis i cor.

Com obtenir la quantitat diària recomanada?

Sobre el paper, una dieta equilibrada ens aportaria la quantitat suficient de magnesi, però la realitat és que en moltes ocasions l’alimentació diària no arriba a proporcionar ni un terç de la quantitat recomanada, que és de 360 mg/dia. A fin d’evitar la manca de magnesi et recomanem:
  • Evitar alguns hàbits: disminuir el consum de begudes alcohòliques i cafeïna, moderar la ingesta de greixos i no prendre diürètics sense control mèdic.
  • Aprofitar-ne millor les propietats: per aconseguir-ho s’ha de combinar amb aliments rics en vitamina A, calci i fòsfor.
  • Incloure a la dieta: fruita seca, llavors, cereals integrals, segó, germen de blat, llegums, verdures verdes (espinacs, remolatxa i card), fruita (albercocs, plàtans i dàtils al natural), xocolata i llet.
  • No totes les aigües minerals són iguals: l’aigua mineral també pot aportar magnesi, però la proporció dependrà de si l’aigua prové de terrents més o menys rics en aquest mineral.
  • Menjar aliments crus i sense refinar: el procés de refinatge dels aliments provoca una pèrdua del 85-99% de magnesi, mentre que la cocció és responsable d’una pèrdua del 50%, ja que l’aplicació de calor als menjars elimina una quantitat considerable de clorur de magnesi.
  • Triar productes de cultiu ecològic: abans els aliments eren més rics en magnesi perquè els agricultors utilitzaven fem animal. Ara, amb els adobs químics, els aliments en contenen menys quantitat i, per aquest motiu, els productes ecològics aporten més magnesi que els no ecològics.
Descobreix la nostra col·lecció de receptes saludables.

Contingut relacionat

  • Consells

Antiestrès amb magnesi

Antiestrès amb magnesi, un menú elaborat per la dietista i experta...

  • Consells

Que no et falti el magnesi

Pocs nutrients tenen propietats tan notables com el magnesi. És...

  • Consells

Chutney de mostassa groga, gingebre i dàtils

Aquest chutney amb propietats antiinflamatòries i antivirals estimula les defenses....