Tothom coneix les virtuts de les
pastanagues i la quantitat de nutrients beneficiosos que aporten, però a l’hora de menjar.ne falta creativitat i solen acabar en una amanida o en un sofregit.
T’expliquem pas a pas diverses maneres de cuinar pastanagues: marinades, saltades, a la papillota, en paté…

Una de les raons més poderoses per menjar pastanagues és el seu
alt contingut en vitamina A, que és essencial per a la vista i el bon estat de la pell. És important saber que la vitamina A és liposoluble, per tant, si s’afegeix a la cocció una mica d’oli l’absorbirem millor.
Abans de cuinar-les és aconsellable rentar-les amb vinagre de poma. Fes una barreja d’aigua i vinagre de poma i polvoritza-les, espera un minut, rasca-les amb un bon raspall per a verdures i ja les pots cuinar.
Mil maneres de cuinar pastanagues
A la papillota
- Talla les pastanagues molt fines en diagonal i amaneix-les amb oli de sèsam torrat, salsa de soja i xarop d’atzavara, melassa o concentrat de poma.
- Acaba l’amaniment empolvorant les pastanagues amb alfàbrega seca o qualsevol condiment que us agradi, per exemple, la cúrcuma.
- Fes un paquet amb paper vegetal i tanca’l hermèticament amb una barreja de farina i clara d’ou, que manté el paquet tancat i guarda tots els vapors.
- Enforna-ho uns 20-30 minuts a 200ºC, fins que la bossa s’infli.
Marinades
- Talla les pastanagues a trossos i condimenta-les amb oli, soja i, si vols, amb alguna espècie o un toc dolç.
- Enforna-les a 180ºC uns 15 minuts o fins que els trossos estiguin tous, sense esperar que es torrin.
Saltat llarg
- Talla les pastanagues amb el mètode rodat. És tracta d’una tècnica japonesa en la qual es fa rodar la pastanaga mentre es talla i cada tros queda com si tingués una punxa.
- Salta les pastanagues amb una mica d’oli i un pessic de sal marina, remena-les bé i tapa-les sense afegir-hi aigua. La sal permetrà que surti l’aigua de vegetació pròpia de la pastanaga.
- Agafa la cassola per les nanses amb les dues mans i sacseja-la de tant en tant durant els primers deu minuts per evitar que s’enganxin les pastangues.
- Cuina-les a foc mitjà uns 30 minuts, fins que estiguin toves.
Al vapor o a la planxa
- Talla les pastanagues per la meitat al llarg, per poder obtenir-ne dues meitats.
- Fes-les al vapor sense sal, ja que els vapors ja són una mica salats i potencien el sabor propi de les verdures.
- Passar-les per la planxa breument amb unes gotes d’oli i serveix-les amb una picada d’all i julivert.