Atención al cliente
De lunes a viernes de 9 a 20 h y sábados de 9 a 14 h (excepto festivos).
Des de la seva fundació el 2013, Menjadors Ecològics lluita per implementar un model alternatiu de menú escolar: ecològic, de proximitat, saludable i que agradi a les criatures. Quan aconsegueixen implementar-lo és un èxit, però encara queda molta feina per fer.
A Catalunya, on ara s’ha incrementat el pressupost per incorporar com a mínim un 50% d’aliments ecològics, les escoles que tenen algun aliment ecològic als menús no arriben al 5%.
Sí, i és bàsicament perquè hi ha una gran confusió sobre el preu: es pensen que és més car, però es tracta d’equilibrar proteïnes animals i vegetals, introduir més llegums i més fruita. Si es fa tot aquest canvi cap a la salut gràcies als aliments ecològics, podem apostar per un menú saludable que no és més car.
El primer obstacle és la verdura; és el que més s’hauria de consumir i és el que menys.
Moltes famílies encara es pensen que consumir verdura és menjar patata bullida amb mongeta.
Nani Moreno, sòcia fundadora de Menjadors Ecològics.
Quan parlem de verdura, parlem de presència diària i de varietat. Nosaltres introduïm més verdures de les que els infants estan acostumats a menjar, i això genera algunes reticències. Hi ha molts nanos que el primer cop que veuen un bròquil és al menjador de l’escola.
La segona reticència és el dia “sense tall”. Si no hi ha algun tipus de proteïna animal, les famílies creuen que hi ha una mancança nutricional.
Certament, el repte és seduir-los amb propostes gastronòmiques que no són les més populars: que es mengin un arròs amb tres verdures i una hamburguesa de cigrons i que els agradi tant com un arròs tres delícies normal i una hamburguesa de vedella.
Aquesta és la clau de l’èxit: que ho acceptin, que en gaudeixen i que després vulguin que a casa els facin el mateix.
Nani Moreno, sòcia fundadora de Menjadors Ecològics.
Sí, els acaben agradant. Les escoles bressol és on comencem el model i és sempre d’èxit. Les criatures són com un llibre que encara està per escriure i és la situació ideal.
A primària hem après a fer la transició, perquè ens trobem paladars que estan estimulats amb un excés de sal, sucre i saboritzants, i és molt més difícil arribar a l’encaix, però sabem que el que servim al menjador acaba agradant i es gaudeix.
Tot i així, el que és molt difícil és trencar la barrera de sortir de l’escola amb aquest concepte, perquè els infants saben que això s’ho troben només a l’escola.
Nani Moreno, sòcia fundadora de Menjadors Ecològics.
Exacte. Catalunya té la capacitat de produir el 100% dels seus aliments –avui dia estem al 40%– i aquesta producció pot ser ecològica, però perquè això passi el consum s’ha de comprometre. Si les escoles de Catalunya –parlem de 1.500 escoles de primària– es comprometessin a menjar del territori i ecològic, aconseguiríem un model circular i sostenible perquè tot seria de proximitat. Aquest és el camí que cal seguir.
No sempre hi arribem. La pregunta és què passa quan fa 10 anys que som a una escola alimentant en aquesta línia i les famílies després no ho fan a casa. Ens diuen que nosaltres ho fem tan bé que no cal que ells ho facin igual a casa, i és un error.
L’alimentació de l’escola representa un 10% de les ingestes d’un infant i l’altre 90% té un pes molt més important.
Nani Moreno, sòcia fundadora de Menjadors Ecològics.
Com a societat hem d’entendre el gran valor de l’alimentació. Apostar per una despesa a casa posant com a prioritat una dieta de qualitat i saludable i trencar amb la idea que és un sacrifici, quan en realitat és una oportunitat.
Entrevista de Nani Moreno, sòcia fundadora de Menjadors Ecològics.
¿T’ha agradat aquesta entrevista amb Nani Moreno? Descobreix més entrevistes.
L'escriptor nord-americà Jonathan Safran Foer explica quins canvis senzills podem...
José Molina és president de l'Associació Celíacs de Catalunya, que...
Raúl Sánchez fa 23 anys que treballa per a l'Associació...
Elena Maestre és diaetista-nutricionista i membre de la junta de...