Diccionari d'aliments

Octubre, el mes de les fruites i verdures antioxidants

Bròcoli, bleda, col llombarda, moniato, xirimoia, magrana, mandarina, poma golden… Riques en fibra i antioxidants, les fruites i verdures d’octubre són ideals per reforçar el sistema immunitari. Les ecològiques es conreen sense pesticides ni fertilitzants químics i conserven intactes els seus nutrients.

Les fruites i verdures d’octubre

La natura és sàvia i a cada estació ens ofereix els aliments que necessita el cos. A l’octubre queden enrere les fruites refrescants –com la síndria, el préssec o el meló– i prenen protagonisme les que destaquen pel seu contingut en antioxidants, que són ideals per gestionar els excessos de l’estiu i incrementar les defenses.

Si les tries ecològiques i de proximitat, aconseguiràs una alimentació més saludable i contribuiràs a aconseguir un món més sostenible, ja que el consum de productes de temporada ajuda a reduir la petjada de carboni i afavoreix l’economia local.

Bledes, crucíferes i moniatos

Fruites i verdures d'octubre - Recepta - Moniato rostit amb magrana, salsa tahina i iogurt.
Recepta: Moniato rostit amb magrana, salsa de tahina i iogurt

Les propietats nutricionals de les bledes i les verdures crucíferes (bròcoli, col llisa, col llombarda) són fruit del seu elevat contingut en àcid fòlic, fibra i vitamines A i C. Aquesta última és un reconegut antioxidant, que augmenta l’absorció del ferro i intervé en el correcte funcionament del sistema immunitari; per part seva, la vitamina A cuida la pell i la vista; la fibra regula el trànsit intestinal; i l’àcid fòlic és clau per al desenvolupament del fetus durant l’embaràs.

En aquesta època també arriben els moniatos, un tubercle semblant a la patata, però amb un nivell molt més alt de vitamina A.

Magrana, poma, mandarina…

Recepta: Muffins de poma

L’atractiu i cridaner color de la magrana es deu a les antocianines, uns potents antioxidants que a més tenen efectes antiinflamatoris, que protegeixen la salut cardiovascular. També conté àcid fòlic i vitamines C i A, igual que les mandarines.

Quant a la xirimoia i la poma, actuen com a prebiòtics gràcies al seu percentatge en fibra soluble; aquest tipus de fibra no s’absorbeix, però quan arriba a l’intestí serveix d’aliment als bacteris bons.

Sabies que el bròcoli és un superaliment?

És una de les verdures que més nutrients té per unitat comestible. És ric en fibra, baix en calories, i té una gran quantitat d’antioxidants, vitamines i minerals. A més, hi ha estudis que apunten que el bròcoli ecològic pot tenir més vitamina C, polifenols i antioxidants.

A la cuina fes-lo sempre al punt, perquè conservi tots els beneficis nutricionals, i no llencis el tronc, ja que és la part que té més calci; el pots tallar a làmines fines i després cuinar-lo al vapor o al wok.

Text d’Anna Torelló, nutricionista, dietista i impulsora del perfil d’Instagram @thehappyavocadooo.

Troba totes les fruites i verdures d’octubre a la nostra botiga online.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

5 idees per incloure la magrana en les teves receptes

Diürètica i depurativa, la magrana és un superaliment que pots...

  • Diccionari d'aliments

Bròcoli – Tècniques de cuina

El bròcoli és un superaliment amb propietats antioxidants, ric en...

  • Diccionari d'aliments

Temps de moniatos

Tot i que destaquen per la seva dolçor, la pectina...

  • Diccionari d'aliments

Les crucíferes

Les crucíferes tenen propietats més que interessants per a la...