L’oli d’oliva ecològic s’extreu en fred, de manera que s’evita la degradació de l’ecosistema i s’afavoreix la biodiversitat. A més, té un contingut més elevat en polifenols, que són uns potents antioxidants.
L’oli d’oliva és el suc de l’oliva i les seves característiques nutricionals són molt valuoses per a la nostra salut. Està compost per àcids grassos lliures, triglicèrids i, en una proporció més baixa, per constituents no glicèrics, importants per a l’estabilitat, el sabor i l’aroma, així com per a la tipificació.
D’oliva verge
És el que s’obté del fruit de l’olivera únicament per procediments mecànics que no produeixin l’alteració de l’oli.
Verge extra: la seva acidesa lliure expressada en àcid oleic és com a màxim del 0,8%, d’olor i gust perfectes.
Verge: la seva acidesa lliure expressada en àcid oleic és com a màxim del 2%, amb una valoració òptima de l’atribut fruitat, tot i que pot presentar algun defecte de gust.
Llampant: té una acidesa lliure expressada en àcid oleic superior al 2% i amb apreciacions de gust amb defectes.
D’oliva refinat
És el que s’obté a la refineria a partir d’oli d’oliva verge llampant per processos de decoloració, desodoració, neutralització i filtració.
D’oliva compost
És el constituït per la mescla d’oli d’oliva refinat i oli d’oliva verge. Com a conseqüència d’aquesta mescla, l’acidesa és més baixa o igual a l’1%.
Tots els processos tecnològics de refinació provoquen canvis quantitatius i qualitatius. I són els responsables no només de la pèrdua de substàncies nutritives, sinó també de la formació de compostos, com ara derivats trans, radicals lliures, etc.
La qualitat de l’oli d’oliva ecològic comença al camp i acaba en l’envasament. Qualsevol alteració dels components naturals de l’oliva produïda per un agent comporta una pèrdua irreversible en la qualitat de l’oli obtingut. La principal diferència entre els olis d’oliva extrets de fruits procedents de tècniques ecològiques i els no ecològics és que els primers són més resistent a l’oxidació. Així, el contingut en polifenols (antioxidants) dels olis d’oliva és més alt quan els fruits procedeixen de cultiu ecològic, a la qual cosa se suma a una concentració més elevada en àcids grassos monoinsaturats, principalment l’oleic.
Font: M. D. Raigón – Dept. de Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia, Universitat Politècnica de València.Selecció d’estudis sobre els beneficis del productes ecològics.
Contingut relacionat
Nutrició i ciència
Ous ecològics – Estudis
Els ous ecològics procedeixen de gallines criades sense substàncies químiques,...
Nutrició i ciència
Els beneficis dels aliments ecològics
Els beneficis dels aliments ecològics són notables, segons un estudi...
Nutrició i ciència
5 amaniments per triomfar
5 amaniments per triomfar... Tots sabem que un bon amaniment...
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.