Companys de viatge

Girolomoni – Companys de viatge

Espaguetis, macarrons, rigatoni, farfalle, fusilli…: a les nostres botigues pots trobar en exclusiva diferents varietats de pasta Girolomoni, de blat dur i d’espelta. Una menja única i totalment ecològica que s’elabora tal com mana la tradició italiana.

Girolomoni - Companys de viatge - Veritas

Així és la millor pasta: italiana, ecològica i de blat dur

Aliment bàsic en la dieta mediterrània, la pasta és rica en carbohidrats d’absorció lenta, fibra i vitamines del grup B i gairebé no conté greix. La pasta Girolomoni ens arriba des d’Isola del Piano, un poble situat a la regió italiana de Le Marche dotada d’un clima que afavoreix la producció de blat d’excel·lent qualitat. A aquesta regió va començar la història de la Cooperativa Agrícola Girolomoni: el somni de Gino Girolomoni, un visionari que va apostar per l’agricultura ecològica a Itàlia, activista, intel·lectual, assagista… i, per sobre de tot, agricultor. En Gino va dedicar la seva vida a restaurar la dignitat de la terra i dels qui la treballen i avui, més de mig segle després, el mitjà dels seus tres fills i actual president, Giovanni Battista Girolomoni, té clar que “el compromís continua sent el mateix i ho continuarà sent en el futur”.

Un lloc antic, una nova identitat

Monestir de Montebello - Girolomoni - Veritas

La seu de la companyia és al monestir de Montebello, les restes del qual admirava en Gino quan era un nen i es va proposar restaurar. Avui alberga també la Fundació Girolomoni, que promou reunions i activitats culturals, el Museu de la Vida Rural, un agroturisme i una granja educativa perquè –com assenyala en Giovanni– el seu compromís “va molt més enllà de la producció de pasta”.

La icona del monestir vist des de dalt és des de fa temps el logotip de la marca i una manera de reforçar el vincle amb la nostra terra.

Giovanni Battista Girolomoni, president de Girolomoni.

Cadena de subministrament integrada i circular

Fidel al pensament i llegat del seu pare, per en Giovanni l’agricultura ecològica és una forma de vida i el seu compromís s’estén a tots i cadascun dels aspectes d’una cadena de subministrament integrada i totalment ecològica. El blat es conrea en unes 400 granges italianes (la gran majoria a la regió de Le Marche), es mol al molí propi i es converteix en sèmola, que es barreja amb aigua de muntanya a la seva fàbrica de pasta, on se li dona forma i s’envasa. Un procés circular que en cap moment perd de vista els valors fundacionals de l’empresa: cooperació lleial, salvaguarda de la biodiversitat, grans nutritius i aromàtics, pasta extraordinàriament saborosa…

Assecatge lent a baixa temperatura

Pasta Girolomoni - Companys de viatge - Veritas

Fem servir únicament blat dur i mai blat tou, ja que el primer és ideal per aconseguir una pasta de qualitat, que queda més consistent en coure-la al dente, un tipus de cocció que possibilita que el seu índex glucèmic sigui baix.

Giovanni Battista Girolomoni, president de Girolomoni.

A Veritas tenim tant pasta de blat dur com d’espelta i en tots dos casos pot ser integral o blanca. Sens dubte, el tret diferencial de la pasta Girolomoni és la lentitud de l’assecatge, que dura fins a 12 hores en el cas de les varietats llargues i unes 8 per a les curtes. Un assecatge a baixa temperatura, “ja que no supera els 70 °C, amb l’objectiu de preservar les qualitats nutricionals i organolèptiques de la matèria primera”.

Envasos sostenibles 100% paper i 0% plàstic

Els nous envasos sostenibles representen l’última baula d’una cadena de subministrament virtuosa i ecològica –que inclou l’ús d’energia elèctrica de fonts renovables i un sistema de reducció de fums, que disminueix dràsticament la petjada de carboni– i tanquen el cicle. Són 100% de paper reciclable procedent de boscos gestionats de manera responsable i 0% plàstic, una dada molt important perquè molts fabricants utilitzen el que es coneix com polilaminat, amb paper per fora i film de plàstic per dins, que aparentment sembla més sostenible, però en realitat és difícil de reciclar i, en última instància, nociu.

Descobreix més companys de viatge.

Alimentació ecològica per a tothom i per a cada dia

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

La Despensa Social, receptes sanes i ecològiques amb valor social – Companys de viatge

Els risottos Veritas i les receptes de quinoa i preparats...

  • Companys de viatge

Taronges Biorange, les més dolces – Companys de viatge

A les nostres botigues arriben les taronges Biorange des de...

  • Companys de viatge

Horta de Santa Clara – Companys de viatge

Sense conservants, sense additius, sense aromes artificials…, només verdures fresques...

  • Companys de viatge

Garulo – Companys de viatge

Avui entrevistem Ramon Garulo, el nostre company de viatge a...