Pasta de blat dur antic, elaborada seguint la tradició clàssica d’assecar-la lentament

La pasta italiana Girolomoni s’elabora únicament amb varietats de blat dur antic, seguint la tradició clàssica d’assecar-la lentament. Es ven en exclusiva a Veritas a un preu molt competitiu, gràcies al compromís dels qui l’elaboren, els principis dels quals es basen en una agricultura sostenible i un profund respecte per les persones i el medi ambient.

Pasta de blat dur antic, elaborada seguint la tradició clàssica d’assecar-la lentament - Veritas

Girolomoni, pasta ecològica de blat dur antic

Giovanni B. Girolomoni, president de la Cooperativa Agrària Gino Girolomoni, afirma que mai han estat només una fàbrica de pasta: «Fer espaguetis ecològics no és el nostre únic objectiu, és també un camí per connectar amb els valors de l’estil de vida agrícola i una proposta per resoldre els enormes desafiaments als quals s’enfronta el nostre planeta».

Des de sempre, han apostat per comercialitzar el seu producte en botigues ecològiques especialitzades, com Veritas, perquè és molt important «compartir valors i objectius». En aquest sentit, totes dues empreses «busquem beneficiar la salut, la biodiversitat i l’entorn, però també l’economia, ja que és fonamental que el preu sigui just per als pagesos i competitiu per als consumidors».

Pasta de blat dur antic, elaborada seguint la tradició clàssica d’assecar-la lentament

Veritas i Girolomoni «busquem beneficiar la salut, la biodiversitat i l’entorn, però també l’economia, ja que és fonamental que el preu sigui just per als pagesos i competitiu per als consumidors»

Mig segle fent costat al cultiu rural

Van ser els primers a elaborar la pasta completament ecològica a Itàlia i també els primers a produir pasta integral ecològica. La seva història arrenca el 1971 i està lligada a la trajectòria personal de Gino Girolomoni –el pare d’en Giovanni–, un visionari que no sols va saber veure que la matèria primera ecològica era el millor per a les persones i el medi ambient, sinó que va apostar per l’ús del gra integral per elaborar la pasta.

La cooperativa conserva la seva magnífica ubicació als peus del monestir de Montebello, a Isola del Piano, un petit poble als pujols de la regió de Le Marche, el lloc on va començar tot… Sent alcalde de la localitat, en Gino va promoure una sèrie d’iniciatives per donar suport a l’economia local i el cultiu rural, recuperar finques abandonades i mantenir els costums de la zona, respectant el cicle natural dels aliments i renunciant a l’ús d’herbicides i agents químics.

Pasta de blat dur antic, elaborada seguint la tradició clàssica d’assecar-la lentament - Veritas

La lluita del fundador

Precursor del moviment ecològic a Itàlia, en Gino va xocar de cara amb un escull infranquejable: la impossibilitat de dir «pasta» als seus espaguetis fets amb blat dur integral, ja que fins al 2001 era il·legal que la pasta de blat dur integral o semiintegral es comercialitzés sota l’epígraf de pasta. Giovanni recorda que el principal problema era la falta de lleis que regulessin la producció de pasta integral ecològica i que, durant anys, el seu pare «va dur a terme una croada contra les creences errònies de l’Administració, defensant el valor i la importància de conrear i consumir blat integral ecològic». En Gino va alçar la seva veu en multitud d’ocasions i fins i tot va rebre suport de polítics i institucions.

Pasta de blat dur antic, elaborada seguint la tradició clàssica d’assecar-la lentament - Veritas

Blat antic i assecatge lent

A Girolomoni aposten per varietats de cereals antics, com l’espelta i la pisana, un blat antic molt ric en proteïnes i fibra. Uns cereals que «són ideals per elaborar pasta de qualitat, que queda més consistent en coure-la al dente», afirma Giovanni B. Girolomoni, president de la Cooperativa Agrària Gino Girolomoni.

«Conreem el gra, tenim un molí propi i elaborem la pasta»; tot això sense la intervenció de fitosanitaris, tan comuns en la producció no ecològica

El que realment diferencia aquesta pasta és el seu assecatge lent: el de les varietats llargues dura unes 12 hores i el de les curtes al voltant de 8. A més, es du a terme a temperatures baixes, mai superiors a 70 °C. Aquesta és una decisió que implica «renunciar a un rendiment més gran per preservar les qualitats nutricionals i organolèptiques de la matèria primera, però que sens dubte val la pena, ja que en Giovanni explica com han aconseguit tancar el cercle i administrar tota la cadena gràcies al model integrat ideat pel seu fundador: «Conreem el gra, tenim un molí propi i elaborem la pasta». Tot això sense la intervenció de fitosanitaris, tan comuns en la producció no ecològica en el cultiu dels cereals, quan es fan servir insecticides i herbicides; la conservació, durant la qual fumiguen els grans i els magatzems; i la producció: també fumiguen els molins i afegeixen additius a la pasta.

Pasta de blat dur antic, elaborada seguint la tradició clàssica d’assecar-la lentament - Veritas

Pasta ecològica i sostenible

Sostenibles de principi a fi, únicament utilitzen fonts d’energia renovable que no produeixen gasos d’efecte d’hivernacle: una turbina eòlica, panells fotovoltaics, un proveïdor d’electricitat totalment neta i, per a l’assecatge, la calor d’una caldera d’estelles de fusta local i d’origen responsable. Així mateix, «el nostre complex sistema de reducció de fums possibilita una dràstica reducció de la petjada de carboni, tant a escala local com global», puntualitza en Giovanni.

Pasta de blat dur antic, elaborada seguint la tradició clàssica d’assecar-la lentament - Veritas

La seva manera de treballar ha rebut diferents reconeixements, com el guardó «Un bosc per a Kyoto», atorgat per l’Acadèmia Kronos, pel seu estalvi energètic, l’ús d’energies renovables i el respecte al medi ambient. I recentment han obtingut el premi #GreenHeroes, que els reconeix com a protagonistes d’una nova economia que rebutja el malbaratament, protegeix el medi ambient i produeix innovació, ingressos i ocupació».

Descobreix més productes amb cor

Alimentació ecològica per a tothom i per a cada dia