Consells
Pasta sense gluten
Adores la pasta i no pots passar sense? Si ets celíac o pateixes sensibilitat al gluten no cal renunciar a un bon plat del teu menjar preferit. Tens moltes opcions de pasta sense gluten al teu abast!
Quan hi ha un diagnòstic de celiaquia és molt important ser estrictes a l’hora d’escollir la pasta alimentària. aquest aliment, tan acceptat per nens i grans, forma part de la base de la dieta mediterrània, i quan és integral aporta una bona quantitat de carbohidrats d’absorció lenta que ens ajudaran a reposar energies. Per això, i tot i ser celíacs, és recomanable no excloure-la dels menús si volem seguir una alimentació equilibrada i saludable.

- No al blat: és imperatiu evitar el blat en totes les seves varietats, incloent-hi l’espelta i el kamut. Altres cereals prohibits són l’ordi, la civada i el triticale.
- Revisa les etiquetes: és imprescindible fer-ho, no només per descartar els cereals amb gluten, sinó també per desestimar els ingredients i additius que poden contenir-ne. Sèmoles, proteïnes vegetals hidrolitzades, extractes de llevat, espècies, aromes i extractes de malta poden ser localitzats sota els codis E-1404, E-1410 i E-142, i també els successius acabats en 13, 14, 20, 33, 42 i 50.
- Compte amb els processats: algunes pastes fabricades industrialment tenen una versió sense gluten, però estan molt processades i solen afegir greixos per suplir la falta d’elasticitat que el gluten aporta de forma natural. El més recomanable és triar sempre cereals integrals ecològics d’elaboració artesanal i rebutjar les farines refinades.
- Busca l’espiga barrada: quan compris pasta sense gluten busca el símbol internacional regulat per la Societat d’Associacions de Celíacs d’Europa, que garanteix que el producte posseix uns novells de gluten inferiors a 20 ppm. Perquè tingui validesa ha d’anar acompanyat del número de registre concedit per l’associació.