Companys de viatge

Pomona – Companys de viatge

Et presentem els nostres companys de viatge de Pomona, una empresa fructícola ecològica de Lleida. En Xavier i la Gemma van apostar fa uns quants anys per tornar a l’origen en la producció de pomes i peres; per treballar la terra de manera ecològica, com ho feien els seus avis.

Pomona – Companys de viatge

En Xavier és la tercera generació d’una família que es dedica a l’agricultura a la zona de Lleida des de fa 80 anys. El seu avi treballava la terra de manera natural, cuidava els arbres i es guiava per la lluna per produir les millors collites. Amb la revolució industrial, el seu pare va abandonar els mètodes naturals i, en paraules d’en Xavier, «va oblidar el plaer de produir». Ara, ell, juntament amb la seva dona Gemma, ha apostat per recuperar la manera de treballar del seu avi. «Amb l’ecològic estem recuperant aquest plaer per observar, per ajudar els arbres. Hem tornat a gaudir de la fructicultura, a sentir-nos una peça important de la baula de la producció».

Pomona - Producció ecològica de pomes i peres - Xavier i Gemma - Companys de viatge - Veritas

La Gemma ens explica que «fa quatre anys vam decidir fer un canvi a les nostres vides, gràcies als nostres fills». A casa van començar a consumir productes ecològics i, a partir d’aquí, van fer un canvi de 180°: l’empresa, la salut i la feina. «Vaig decidir deixar la feina perquè viatjava molt i no estava prou temps amb els meus fills. Al final, aquest canvi és general, en tots els sentits. Em sento bé acompanyant els meus fills i produint ecològic, perquè l’agricultura ecològica no és només fer unes pomes sanes, sinó que és molt més: és cuidar els nostres arbres, les nostres terres i, fins i tot, el nostre entorn; el poble, la gent i el medi ambient».

«Al final, tot aquest canvi s’acompanya d’un canvi espiritual. Para un moment, reflexiona i gaudeix de la vida. Fes coses que et facin sentir bé amb tu mateix».

En l’agricultura ecològica, la fruita es tracta amb productes ecològics respectuosos amb el planeta, que garanteixen la biodiversitat. «A la primavera, quan comença la producció, en comptes d’utilitzar químics de síntesi, ens ajudem de les abelles per a la pol·linització. A més, és un moment molt sensible per als fongs. Hi ha moltes malalties de la fruita que entren en aquest moment. Utilitzem productes ecològics com el sofre i el coure», ens explica en Xavier. «Després, quan comencen els insectes, ens ajudem de fusions sexuals, que no eliminen els insectes, sinó que els confon per evitar que posin les larves dins del fruit. També evitem que la pell es faci malbé amb unes pólvores càlciques, que és una pols de terra que fa una barrera natural al voltant del fruit».

La Gemma ens defineix com és treballar amb Veritas. «Diria que és molt fàcil perquè col·labora al 100%. S’adapta totalment a nosaltres. Som uns agricultors petits, amb una manera de treballar molt manual. Veritas ens planifica amb temps perquè estiguem preparats, ens envia les seves previsions i, si hi ha algun imprevist, no hi ha cap problema. Ens dona suport, s’espera». La Gemma diu que com a petit agricultor és molt fàcil treballar amb Veritas «perquè la seva prioritat es veu que és donar suport als petits agricultors. Estem agraïts i contents».

Coneix la resta dels nostres companys de viatge.

Troba les nostres pomes i les nostres peres a la botiga en línia.

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

Garulo – Companys de viatge

Avui entrevistem Ramon Garulo, el nostre company de viatge a...

  • Companys de viatge

Finca La Vall – Companys de viatge

La finca La Vall està situada a Benifallet, Tarragona. Cada...

  • Companys de viatge

L’horta de la Carme – Companys de viatje

L’horta de la Carme està situat a Camarles, Tarragona. Allà...