A més d’estabilitzar el colesterol i regular les funcions intestinals, el psyllium té una gran quantitat de mucílags, cosa que el converteix en l’ingredient ideal per espessir masses de pastissos, lligar salses o donar estructura a hamburgueses o mandonguilles.
Conegut també com a herba pucera, el psyllium és una planta herbàcia el fruit de la qual és una càpsula que tanca minúscules llavors, i és l’embocall d’aquestes últimes el que es consumeix en forma de pols. Es considera una planta medicinal gràcies a les seves propietats saludables (regula les funcions intestinals, estabilitza els nivells de colesterol i equilibra l’índex glucèmic), no conté cap matèria grassa i la seva taxa en proteïnes és relativament baixa. També destaca per contenir un 80% de fibra, que no és assimilada per l’organisme però que exerceix una acció laxant mecànica en el sistema digestiu.
Psyllium – Tècniques de cuina
A causa de la seva riquesa en mucílags té aplicacions molt interessants a la cuina i només cal incorporar-lo directament a masses humides o a líquids. Si el deixes reposar, adquireix una textura més dura i una miqueta elàstica, però recorda que es gelifica molt i per aquesta raó és aconsellable afegir-ne poca quantitat.
Pastissos molt esponjosos
A causa de la seva escassa concentració en proteïnes, el psyllium no pot reemplaçar els ous, però els seus mucílags li confereixen una extraordinària capacitat espessidora. No cal utilitzar-ne gaire quantitat: amb una o dues cullerades petites n’hi ha prou perquè els teus pastissos vegans quedin esponjosos.
Igualment, pots fer-lo servir per donar estructura a hamburgueses o mandonguilles vegetarianes, veganes i fins i tot de carn si sols afegir-hi pa ratllat o farina de blat. D’altra banda, és perfecte per proporcionar consistència al pa de civada o fajol, preparar cremes vegetals i lligar salses. En aquest últim cas, recorda posar-ne poca quantitat perquè absorbeix molt líquid.
Contingut relacionat
Tècniques de cuina
Pa de llavors sense gluten
Pa de llavors sense gluten, el millor del món, fornejat...
Tècniques de cuina
Agar agar – Tècniques de cuina
La xef Mireia Anglada t’explica com utilitzar a la cuina...
Tècniques de cuina
Amarant – Tècniques de cuina
L’amarant, un cereal amb un alt percentatge en proteïna. A...
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Utilitzem els nostres pròpies "cookies". Si continua la navegació considerem que accepta l'ús d'aquestes.