Consells

Què menjar a la tardor

El cos no s’adapta a la tardor d’un dia per l’altre; al contrari, necessita un temps per aconseguir-ho i estar de nou al 100%. Pots accelerar aquesta aclimatació consumint aliments de temporada, triant coccions més llargues i prenent infusions que t’ajudin a eliminar toxines i augmentar les defenses.

Què menjar a la tardor - Consells - Veritas

La natura, amb la caiguda de les fulles, exemplifica molt bé el que implica la tardor. L’energia de les plantes va cap endins per poder afrontar el fred de l’hivern i al teu organisme li passa una cosa similar: la melatonina augmenta i la serotonina disminueix, d’aquí la falta d’energia, el cansament, la tristesa, la somnolència… És una època que es caracteritza pels canvis i és necessari que el cos estigui preparat per acostumar-s’hi.

Aliments de temporada

Quan omplis el rebost tria aliments de temporada.

 • Fruites: magrana, codony, xirimoia, raïm, taronja, pera, plàtan, mandarina, poma, alvocat, aranja.
 • Fruita seca: castanyes.
 • Verdures: bolets, cols de Brussel·les, carxofa, coliflor, carbassa, carbassó i albergínia.

Infusions que apugen les defenses i eliminen toxines

Reforçar el sistema immunitari és una prioritat en aquesta estació i les infusions d’equinàcia o pròpolis t’ajudaran a aconseguir-ho. D’altra banda, també és un bon moment per desintoxicar el fetge dels excessos estiuencs i la fitoteràpia t’ofereix diferents plantes: boldo, card marià, carxofa, dent de lleó…

Vitamines clau per afrontar la nova estació

 • Vitamina C (taronja, aranja, llimona…): és un nutrient bàsic per evitar la fatiga, ja que un dèficit provoca que els nutrients no s’absorbeixin com cal. També s’encarrega de la creació de col·lagen, un compost que es troba entre les cèl·lules.
 • Vitamina A (pastanaga, préssec…): controla el sistema immunitari, per la qual cosa la seva falta exposa a malalties i problemes de salut.
 • Vitamina D (ou, peix): el seu objectiu és l’absorció del calci en els ossos i la genera el mateix metabolisme quan t’exposes a la llum solar. Tanmateix, també hi ha aliments que la contenen, com el rovell d’ou o els peixos grassos.
 • Vitamina B6 (carn vermella, ou, peix): té com a finalitat metabolitzar els àpats i generar més energia per al funcionament neuronal i cerebral. Així, és l’aliat ideal tant per als que volen perdre pes com per als que han d’estar concentrats durant una estona llarga.
 • Vitamina B9 (llegums, espàrrecs, cítrics, cereals): també coneguda com a àcid fòlic, és essencial en la fabricació de glòbuls vermells, que són indispensables perquè el cos es nodreixi correctament.

Trobaràs els aliments de tardor a la nostra botiga online.

Descobreix el nostre menú per una tardor vital.

Contingut relacionat

 • Consells

Tardor vital

Tardor vital, un menú elaborat per la dietista i experta en...

 • Consells

La melsa, l’òrgan fonamental de la tardor

La melsa és un òrgan que sovint sembla ser desconegut...

 • Consells

Crema d’api-rave i pastanaga amb romaní

L'estrella de la recepta és, sens dubte, l'api-rave, una hortalissa...