Dolor, inflamació, incomoditat… Les intervencions quirúrgiques al dentista, com ara l’extracció d’un queixal o la col·locació d’un implant, poden arribar a ser molt molestes, i més encara quan ens incapaciten per menjar amb normalitat durant una temporada.

Les hores immediatament posterior a la intervenció són les més crítiques. La ferida és recent i l’efecte de l’anestèsia encara perdura, per tant, és convenient no forçar-la. Durant les primeres 24 hores s’han de menjar aliments freds o tebis, de textura tova i que siguin nutritius i facilitin la cicatrització.
Què menajr després del dentista
Gelats
El fred és un vasoconstrictor natural que ajuda a fer baixar la inflamació, disminueix el sagnat i té un efecte anestèsic que alleuja el dolor. Els millors són els gelats d’arròs, de soja, de iogurt amb fruita o els granissats, però també pots fer polos cassolans a partir d’infusions concentrades d’herbes, com la camamilla, la calèndula o l’eucaliptus.
Descobreix la nostra col·lecció de gelats cassolans.
Sopes, cremes i purés
La textura líquida o cremosa facilita la ingesta de les vitamines presents a les verdures. S’han de menjar a temperatura ambient i ben passades per la batedora. Pots triturar carbassa, bròquil, carbassó, pèsol, pastanaga, patata… Si a més hi afegeixes proteïna en forma de daus de pollastre bullit, tofu, ou dur o formatge tou i un rajolí d’oli d’oliva, obtindràs un plat únic ben complet.
Et recomanem aquesta
crema verda d’estiu.
Gelatines i mousse
De textura tova i fàcils d’empassar. Pots fer una gelatina d’agar-agar i afegir-hi verdures o algues. De la mateixa manera, una mousse és una excel·lent manera de menjar peix, carn i verdura sense haver de mastegar.
Batuts i liquats
Ràpids de preparar i molt nutritius, són una bona opció per esmorzar o berenar. Aporten vitamines, hidrats de carboni, proteïnes i minerals, ja que són fets a base de fruita, llet, begudes vegetals, segó de blat, flocs de civada, llevat de cervesa, cacau, etc.
Consells per a boques convalescents
- Has de menjar aliments probiòtics, com el iogurt o el qufir, per contrarestar l’efecte dels antibòtics i els antiinflamatoris, però procura espaiar la ingesta entre ells un parell d’hores.
- És important evitar el consum de begudes gasoses i aliments picants (com l’all, el gingebre, el pebre o els raves), perquè irriten les mucoses bucals.
- Consumeix cítrics com el suc de taronja, mandarina, kiwi o llimona, ja que el seu contingut en vitamina C té un efecte cicatritzant.
- És millor que no utilitzis canyes per ingerir els líquids, ja que l’acció d’aspirar provoca buit a la boca i això pot dificultar el procés de coagulació.