Diccionari d'aliments

Temps de bolets

Amb l’arribada de la tardor els bolets creixen a les nostres muntanyes. La seva aparició té molt a veure amb les condicions climatològiques, de manera que la temporada sol ser imprevisible. A més d’aportar calor, aroma i sabor a moltes receptes, els bolets són una bona font de vitamines, minerals i antioxidants. Ceps, rovellons, múrgoles, trompetes de la mort… Són molts els tipus de bolets que poblen els nostres boscos en aquesta època, i tots són una meravella a la cauina, tant a nivell organolèptic com terapèutic, ja que contenen fibra, redueixen el colesterol i milloren el funcionament del sistema inmunitari. La resta de l’any podem gaudir d’altres varietats de cultiu com el xampinyó, el maitake o el xiitake. Es tracta d’autèntics tresors que, gràcies al seu alt contingut en minerals i la seva capacitat per prevenir malalties, són utilitzats des de fa molt anys per la medicina tradicional xinesa.

Temporada de bolets

  • Frescos: tenen una proporció elevada d’aigua i es fan malbé molt ràpid. Han de ser ferms al tacte i desprendre un agradable olor a terra.
  • Secs: és un bon sistema de conservació. Se solen trobar així els més prims, com la trompeta groga, la trompeta de la mort o la múrgola. Si els volem assecar a casa s’ahn d’esterilitzar després del rentat i la deshidratacoó, tot i que és un procés molt complex.
  • En conserva: una opció molt còmoda que s’adapta bé al ritme de vida actual, ja que permet afegir-los a qualsevol plat de forma ràpida i senzilla.
A la cuina, el que primer que farem serà netejar els bolets frescos. Es pot fer amb un drap humit o bé passant-los ràpidament per sota l’aigua de l’aixeta i eliminar-ne la humitat amb una centrifugadora d’amanides. És fonamental no deixar-los en remull, ja que perdrien sabor en absorbir l’aigua del rentat.
  • Saltats a la paella: un cop nets, i abans d’afegir-los a la recepta que hàgim triat (guisat, truita, lasanya, paté), els saltarem per ressaltar-ne el sabor. Escalfarem la paella amb unes gotes d’oli i hi afegirem els bolets a poc a poc per evitar que es refredi l’oli i els bolets bullin i treguin l’aigua de vegetació. El que pretenem és segellar-los i que deixin anar l’aigua durant el cuinat final. Un cop saltats es poden afegir a la recepta o menjar-los tal qual després de condimentar-los.
  • Al forn: també queden molt bé cuits al forn amb un raig d’oli, sobretot els més carnosos.
  • Confitats i conserves casolanes: la conserva es pot fer amb sal o amb oli, esterilitzant els bolets prèviament utilitzant 6 parts d’oli per 4 de vinagre. Si triem conservar-los en vinagre, aigua, vi blanc i sal, el resultat serà un confitat.
  • Triturats: una altra opció és triturar diferents tipus de bolets secs fins a obtenir una pols que afegirem a vinagretes, salses, guisats o truites.
Gaudeix amb aquesta recepta d‘arròs vermell amb verdures i bolets.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Arròs vermell amb verdures i bolets – FastGood

Arròs vermell amb verdures i bolets. Recepta preparada pel reconegut...

  • Diccionari d'aliments

Cassola de bolets i verdures – FastGood

Recepta de la sèrie de vídeos #fastGood amb el reconegut...

  • Diccionari d'aliments

Canelons de bolets

Canelons de bolets, l'alternativa vegetariana als tradicionals canelons del dia...