Consells

Tofu, el comodí més sa

Tofu… A la planxa, fregit, al forn, a la papillota, arrebossat o fumat. Aquestes són només algunes de les moltes possibilitats del tofu i totes es poden acompanyar d’una gran varietat d’aliments: albergínia, carbassó, bolets, pebrots, amanides o fins i tot llegums. Tofu, el comodí més sa - Veritas El tofu és una proteïna molt utilitzada en el món vegà en substitució de la carn. Es tracta d’un aliment oriental elaborat a partir de llavors de soja, aigua i coagulant. Es caracteritza per tenir un sabor suau i delicat.

Textures del tofu

  • Extraferm: conté més aigua i manté molt bé la seva textura, de manera que resulta ideal per fregir, bullir o guisar tallat a dauets o làmines. Aquesta és la forma que aporta més proteïna i també més greix. Ho pots congelar i afegir després a guisats, lasanyes o salses per a pasta.
  • Ferm: no és tan dens com l’anterior, encara que igualment es pot fregir i utilitzar a daus. És un ingredient perfecte per a postres, guarnicions d’amanides i com a substitut del formatge, particularment cottage, ricota o formatge crema.
  • Suau: baix en greix i proteïna, és menys dens que els dos anteriors i ideal per preparar salses i condiments. S’usa també per reduir la quantitat d’ous necessaris en una recepta o reemplaçar la crema i el iogurt.
  • Sedos: té una consistència més suau que les anteriors i es pot trobar fumat  (de gust més intens que el tradicional). És apte per a totes les aplicacions esmentades anteriorment.

A la cuina…

Gràcies a les seves característiques, absorbeix qualsevol gust que se li afegeixi. D’aquesta manera, si es barreja amb espècies picants, adopta un gust picant, mentre que, si es combina amb aliments dolços, pot formar part de les postres més deliciosos.
  1. Cal bullir-lo prèviament: és molt important bullir-lo amb alga durant uns 15 o 20 minuts abans de consumir-lo, ja que necessita una bona cocció per a la seva bona digestió. Un cop bullit, es conserva en l’aigua de cocció dins de la nevera uns 3 dies sense problema.
  2. Admet diverses coccions: una vegada bullit, es pot fer a la planxa, en tempura o arrebossat amb una barreja de pa ratllat, herbes aromàtiques, all i julivert. També queda molt bé saltat, sol o com un ingredient més, i condimentat amb salsa de soja.
  3. També es pot macerar: cal fer una barreja amb all, salsa de soja, herbes aromàtiques, llorer, vinagre de poma i oli de poma. Un cop adquirit el gust del macerat ja es pot cuinar sense bullir, perquè la mateixa maceració el fa més digestiu.

Contingut relacionat

  • Consells

Tofu arrebossat amb gomashio

Tofu arrebossat amb gomashio, un condiment a base de sèsam,...

  • Consells

Tofu amb salsa de pastanaga

El tofu és un derivat de la soja que conté...

  • Consells

Tempeh: proteïnes d’alta qualitat

El tempeh conté proteïnes d'alt valor biològic, és a dir,...