Nutrició i ciència

Tomàquet fregit ecològic – Estudis

El tomàquet fregit ecològic s’elabora a partir de tomàquets, mentre que el no ecològic procedeix de concentrats o derivats i pot contenir aromes de síntesi i potenciadors de gust, com el glutamat monosòdic. Els tomàquets destinats a l’elaboració de tomàquet fregit ecològic es cullen al punt just de maduració al sol i així s’evita la correcció d’acidesa amb sucre afegit. A més, la salsa de tomàquet fregit ecològica té una concentració més elevada de minerals.

El tomàquet fregit és, per a molts, la salsa més important de les que fem servir a la cuina. Tan bàsica com saborosa, combina perfectament amb pràcticament qualsevol aliment: carn, peix, pasta, arròs, verdura… Quan s’opta per una d’elaborada és aconsellable triar sempre la versió ecològica, que ens assegura la qualitat dels ingredients utilitzats.
De totes les conserves vegetals, la de tomàquet és la que més es processa, no només per la quantitat, sinó pels diferents derivats que s’obtenen del tomàquet: puré natural, salses, tomàquets pelats, sucs i extractes. Les principals diferències entre la salsa ecològica i la no ecològica radiquen en l’origen dels ingredients: la primera s’elabora amb fruits i no a partir de concentrats o derivats. A més, la no ecològica pot contenir aromes de síntesi i fins i tot potenciadors de gust, com el glutamat monosòdic, una substància prohibida en ecològic.

Tomàquet fregit ecològic

La composició de la matèria primera influeix en el producte final elaborat i, per tant, una matèria primera ecològica pot condicionar l’aportació nutricional del producte final.

  • Més densa: si comparem una salsa ecològica amb una de no ecològica, totes dues elaborades únicament amb tomàquet fregit i sense altres components hortícoles, veiem que la primera és un 3% més densa, cosa que es deu al fet que en l’elaboració s’ha fet servir una fracció més gran de fruita i/o matèria fresca.
  • La dolçor justa: en la salsa no ecològica hi ha un grau Brix més alt a causa de l’addició d’ingredients com sals, sucres o midons. Uns ingredients que comporten una sèrie de conseqüències. Per exemple, si s’introdueixen 10 g més de sucre per contrarestar l’acidesa, aquest sucre augmenta la concentració de sòlids solubles i influeix en el valor energètic, ja que el sucre aporta un excés de calories. Per això, és important que la salsa es faci amb tomàquets collits al seu moment òptim de maduració. Així s’evita l’acidesa pròpia del fruit immadur, que sol corregir-se amb sucres afegits.
  • Més concentració de minerals: el tomàquet fregit ecològic té un 11% més de calci, un 15,4% més de magnesi i un 9% més de zinc que el no ecològic.

Font: M. D. Raigón – Dept. de Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia, Universitat Politècnica de València.
Selecció d’estudis sobre els beneficis del productes ecològics.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Oli d’oliva ecològic – Estudis

L’oli d’oliva ecològic s’extreu en fred, de  manera que s’evita...

  • Nutrició i ciència

Ous ecològics – Estudis

Els ous ecològics procedeixen de gallines criades sense substàncies químiques,...

  • Nutrició i ciència

Enciam ecològic – Estudis

El món dels enciams està ple de color, textura i...