Nutrició i ciència

Tomàquets ecològics, una elecció molt saludable – Estudis

Saborosos, suculents i nutritius, els tomàquets ecològics aporten pràcticament el doble de vitamina C, més d’un 40% de polifenols i gairebé un 20% més de fibra que els no ecològics. A més, són menys calòrics i tenen un gust molt equilibrat.

Estudi de tomàquets ecològics - Veritas

Tot i que gràcies al cultiu d’hivernacle hi ha tomàquets tot l’any, la seva temporada natural té lloc durant els mesos estivals i és llavors quan els experts en producció ecològica recomanen consumir-los, ja que estan en el seu millor moment. El seu gust inconfusible és el resultat de les concentracions de sucres i àcids; quant als primers, contenen principalment fructosa i glucosa, amb un mínim nivell de sacarosa, i la proporció de sucres augmenta a mesura que maduren i després s’estabilitza, per la qual cosa resulta crucial collir-los el més a prop possible del seu consum. En termes d’àcids, el cítric és el més abundant, seguit pel màlic en petita quantitat, i l’acidesa evoluciona durant la maduració; en la primera fase, la concentració és màxima, però mentre van madurant i apareixen els pigments vermells, l’acidesa disminueix fins a aconseguir un nivell feble quan estan completament vermells.

Font d’antioxidants

Un dels aspectes nutricionals més destacats és el seu contingut en substàncies bioactives, com els carotenoides, que són indicadors de la seva gran activitat antioxidant i valor nutritiu. Els tomàquets i els aliments a base de tomàquet es consideren saludables per diverses raons: tenen una baixa aportació calòrica i de greix, no posseeixen colesterol, són una bona font de fibra, són rics en vitamina C i gràcies a la provitamina A es consideren una font extraordinària de licopè i carotenoides.

Aporten gairebé el doble de vitamina C

En el cultiu ecològic, els tomàquets tenen més capacitat per sintetitzar substàncies antioxidants, vitamina C i polifenols. De fet, s’ha observat que els tomàquets ecològics contenen un 48,2% més de vitamina C i un 40,94% més de polifenols en comparació amb els no ecològics.

Menys calories i més fibra

Així mateix, s’ha vist que els tomàquets ecològics són lleugerament menys calòrics a causa del seu inferior nivell d’hidrats de carboni. No obstant això, presenten un percentatge més alt de matèria seca i un 19,6% més de fibra enfront dels no ecològics. Finalment, els fruits ecològics atresoren una proporció més gran en sòlids solubles, principalment a causa dels sucres, i un valor de pH més alt; uns valors que influeixen organolèpticament en un gust més equilibrat (taula 1).

Taula 1. Valor nutricional del tomàquet d’amanida, ecològic i no ecològic, recol·lectat en el moment òptim de maduració.

Selecció destudis sobre els beneficis dels productes ecològics.

Vols tastar els tomàquets ecològics?

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

La patata ecològica: menys aigua i més minerals – Estudis

Un dels principals motius per triar triar patates ecològiques en...

  • Nutrició i ciència

Quinoa ecològica, la més nutritiva – Veritas

En comparar els grans de quinoa ecològica amb els no ecològics, la...

  • Nutrició i ciència

Carbassa ecològica: més del doble d’antioxidants i minerals – Estudis

Rica en fibra, minerals, vitamines i antioxidants, els estudis demostren...

  • Nutrició i ciència

Mel ecològica, un aliment medicinal – Estudis

Totalment pura i natural, la mel ecològica conserva intactes els seus nutrients...