Tot sobre l’oli de coco

L’oli de coco destaca pels seus nombrosos beneficis i la seva gran versatilitat. Tant es pot utilitzar per cuinar com per tractar infeccions, sense oblidar les seves aplicacions cosmètiques per hidratar la pell i el cabell.

Des de fa anys, l’oli de coco ha vist com la seva demanda creixia espectacularment a causa dels seus nombrosos beneficis per a la salut i per la seva gran versatilitat a tots nivells. Tant es pot fer servir per cuinar com per tractar infeccions, sense oblidar les aplicacions cosmètiques per hidratar la pell i els cabells. Cal mantenir-lo allunyat de la llum del sol i no necessita refrigeració. Gràcies a la seva alta capacitat antioxidant es manté molt de temps en bon estar.

Tot sobre l’oli de coco

L’oli de coco que ens interessa s’obté de la pressió en fred i no ha estat refinat, blanquejat, hidrogenat ni desodoritzat. Per tant, no conté greixos hidrogenats (trans) ni colesterol. Aproximadament 2/3 del greix saturat de l’oli de coco estan compostos per àcids grassos de cadena mitjana que no tenen efectes negatius sobre el colesterol i ajuden a protegir el cor.

L’oli de coco hidrogenat passa per un procés que requereix l’ús d’alumini i níquel per endurir-lo, i durant aquest procés desapareixen les vitamines i altres nutrients. A més, moltes marques refinen l’oli de coco sometent-lo a la calor i a solvents, i el resultat és un oli poc saludable, tal com demostren diferents estudis.

  • Adequat per a totes les dietes: és un aliment apte per a vegetarians i vegans i per a dietes crues (raw), ja que s’elabora a una temperatura inferior a 40ºC.
  • Ajuda a controlar el pes: a diferència de molts altres olis, el de coco conté MCT (triglicèrids de cadena mitjana), un greix saturat amb propietats úniques. Els triglicèrids de cadena mitjana es transporten directament al fetge després del seu consum, mentre que els greixos de cadena llarga entren al torrent sanguini més tard (durant el procés digestiu) i circulen per tot el cos abans d’arribar al fetge. Això dóna una oportunitat única als greixos de cadena llarga per emmagatzemar en el nostre organisme com a greix. Per contra, els triglicèrids de cadena mitjana es cremen com a energia de manera inmediata i no s’emmagatzemen com a greix corporal. Quan aquests triglicèrids es cremen com a energia, fan de llenya per avivar les flames del metabolisme i el resultat col·lateral és la crema dels àcids grassos de cadena llarga, justament els que el cos emmagatzema com a greix corporal.
  • Millora la digestió i l’absorció de nutrients: contribueix a millorar el sistema digestiu i evita diversos problemes relacionats amb la digestió, com la síndrome de còlon irritable. I també ajuda en l’absorció de vitamines, minerals i aminoàcids.
  • Accelera la curació d’infeccions i ferides: els àcids grassos de cadena mitjana són poderosos antimicrobians, antivirals i antifúngics, i per aquest motiu l’oli de coco es pot aplicar en rascades i talls. L’oli forma una capa fina que protegeix la ferida de pols, bacteris i virus, i accelera el procés de curació i repara els teixits danyats.
  • Té propietats antienvelliment: es pot aplicar directament sobre la pell (substituint o complementat les cremes hidratants) o com a oli de massatge, ja que ajuda a conservar la pell llisa i sense arruges. Té la capacitat d’evitar la formació dels radicals lliures i limita els danys que pateix la pell per una exposició excessiva al sol. Així, després d’una aplicació regular, la pell recupera suavitat, flexibilitat i tonicitat.
  • El millor remei per als cabells: aporta brillantor i estimula el creixement del bulb pilós. Usat després del rentat resulta un excel·lent consicionador i proporciona la nutrició essencial que necessiten els cabells resecs i malmesos.

Descobreix com utilitzar-lo per a l’elaboració dels teus cosmètics casolans.

A la cuina

És termoestable, fet que significa que a diferència de la resta d’olis no s’oxida en escalfar-lo i no desenvolupa elements cancerígens químics a temperatures moderadament altes. Així, es pot fer servir per fregir, coure o rostir. D’altre banda, l’oli de coco se solidifica a menys de 25ºC, i en estat sòlid és perfecte per utilitzar com a substitut de mantega o cremes per untar.

En aquest vídeo et mostrem com utilitzar-lo en la cuina, tant sòlid com líquid.