Diccionari d'aliments

Trenca el mite, prova la proteïna vegetal!

Menjar de manera equilibrada productes d’origen vegetal produeix nombrosos beneficis per a la salut i és un estil de vida per a molta gent. Per aquest motiu, cada vegada som més les persones que incorporem la proteïna vegetal a la nostra alimentació. Tot i això, la majoria d’aliments del món vegetal rics en proteïna encara són els grans desconeguts d’aquesta societat i a moltes persones els costa afegir-los al menú setmanal.

Què és la proteïna vegetal?

Les proteïnes són molècules formades per cadenes d’aminoàcids que el nostre cos utilitza per fer múltiples funcions, com per exemple la reparació de teixits i la síntesis d’hormones i enzims.

En la dieta dels éssers humans es pot distingir entre proteïnes d’origen vegetal i d’origen animal. Les d’origen vegetal es poden trobar abundantment en la fruita seca, les llavors, els llegums i els pseudocereals, entre d’altres aliments.

Avantatges que presenten les proteïnes d’origen vegetal:

Són més saludables, ja que contenen greixos insaturats i no aporten colesterol.

• Aporten més fibra que les d’origen animal.

• Contribueixen a portar una dieta equilibrada i variada.

• Són més sostenibles per al medi ambient i una font proteica més econòmica.

Beneficis de les fonts de proteïna vegetal ecològiques:

• Acostumen a tenir una base de llegums i derivats no transgènics.

• Afavoreixen un ecosistema sa i preserven la biodiversitat.

• Contenen conservants naturals. A més, són aliments que han estat produïts sense additius, colorants, pesticides ni adobs de síntesi química.

• Tenen una certificació ecològica que assegura un doble control de qualitat i seguretat alimentària durant tot el procés de producció, transformació i distribució.

Fonts de proteïna vegetal

La proteïna és un dels ingredients principals que hem de tenir en compte a l’hora de seguir una dieta equilibrada per mantenir una bona salut. En general, les persones necessitem entre 65 i 75 grams de proteïna al dia per assegurar el correcte funcionament de l’organisme. Tot i això, aquest barem pot canviar segons l’estil de vida, el pes, la talla, l’estat de salut i l’edat de cada persona. Un esportista d’elit necessitarà una quantitat de proteïnes diferent que una persona sedentària.

A continuació, destaquem els principals tipus de proteïna vegetal:

Tofu

S’obté a partir de la beguda de soja coagulada. La seva textura és molt semblant a la del formatge fresc i té un gust molt suau; de fet, sol adoptar el gust dels aliments amb els quals es combina.

Tempeh

És un producte originari d’Indonèsia que s’obté a partir de la fermentació amb el fong Rhizopus de diferents grans, com ara la soja, els pèsols o els cigrons.

Seitan

Originari d’extrem Orient, té una textura molt similar a la de la carn. S’obté a partir de la farina de blat. En concret, el seitan està elaborat a base la proteïna insoluble de blat, el gluten. També existeix el de farina d’espelta, que és més digestiu.

Llegums

En general els llegums són rics en hidrats de carboni i contenen proteïna vegetal i fibra. Aquestes característiques nutricionals els converteixen en aliments molt saciants i energètics.

Per seguir una dieta variada és recomanable incorporar tot tipus de llegums als menús setmanals: cigrons, llenties, mongetes seques, pèsols, faves, etc.

Pseudocereals

La quinoa i el fajol són dos pseudocereals molt apreciats per la seva aportació de proteïna completa, és a dir, contenen tots els aminoàcids essencials.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Sopa de miso amb tofu daurat

Tant el miso com el tofu estan elaborats a partir...

  • Diccionari d'aliments

Wraps sense gluten de tempeh i verdures

Wraps sense gluten de tempeh i verdures, una recepta fàcil,...

  • Diccionari d'aliments

Seitan – Tècniques de cuina

El seitan és una proteïna vegetal molt versàtil a la...

  • Diccionari d'aliments

Els nens sí que poden ser vegetarians

T’estàs preguntant si és saludable que els nens segueixin una...