L’essència dels vins ecològics resideix a reprendre la forma en què els nostres ancestres elaboraven el vi.

El segell ecològic en el vi garanteix que compleix unes condicions de cultiu, elaboració i embotellament vigilades pel Consell Regulador. En la gestió de la vinya no es fan servir adobs ni fitosanitaris sintètics, no es poden cremar restes de cultiu per preservar la flora microbiana del sòl, la fermentació es du a terme amb llevats naturals o autòctons i durant la producció s’empren mètodes respectuosos, especialment els relacionats amb l’addició de sulfits i la clarificació. Així, i fruit de les diferències en el procés, existeixen diversos tipus de vins.
Vins ecològics
Naturals (sense sulfits afegits)
El vi genera sulfits naturals durant la fermentació i els anomenats “sense sulfits” són aquells als quals
no s’han afegit sulfits químics durant la vinificació. Els sulfits són additius amb acció conservant i antioxidant que s’utilitzen habitualment. Els productors de vi ecològic intenten fer-ne servir la mínima quantitat possible o prescindir-ne totalment. Un exemple d’aquests és el negre
Theresa, en l’etiqueta del qual s’indica la no incorporació de sulfits.
Biodinàmics
Elaborats segons els principis de Rudolf Steiner (pare de la biodinàmica),
tot el que s’ha utilitzat en la seva producció s’obté de la natura sense intervenció de tècniques industrials. Així, el cultiu de la vinya es basa en la rotació de cultius i en l’ús d’adobs i farratges procedents de la mateixa finca, sempre excloent els químics i incloent el compost biodinàmic, que consisteix a omplir de fems una banya de vaca, enterrar-la i desenterrar-la a la primavera. La descomposició dels fems es barreja amb aigua i amb aquesta es ruixa el sòl de la vinya.
Tot el circle es regeix per un calendari basar en el moviment dels astres i el resultat són vins d’expressions aromàtiques i gustatives diferents segons els dies de tast del calendari biodinàmic. A aquesta categoria pertany el blanc
Val de Resa DO Navarra, que ostenta la certificació Demeter.
Vegans
L’objectoi de la clarificació es eliminar impureses i netejar el vi. Normalment s’utilitzen productes d’origen animal: albúmina d’ou, caseïna, gelatina o ictioco·la (gelatina de peix).
Els vins vegans s’aclareixen amb proteïnes extretes d’aliments, com blat, patata, pèsols o carragenats, unes substàncies extretes d’algues marines. Més de la meitat dels vins del nostre celler són vegans, per exemple, els blancs
Atrium Torres DO Catalunya i
Ventada Raimat DO Penedès, el verdejo
Sandogal DO La Manxa, el negre
Penedès Castell de Soterra i el negre
Las Mulas DO Xile.
Descobreix la nostra selecció
A Veritas tenim una selecció de fins a
102 referències (90 vins i 12 espumosos) que acosta als nostres clients la
diversitat de tast, color, gust i textura de diferents denominacios d’origen (DO Rioja, DO Penedès, DO Priorat, DO Alacant, DO València, DO Costers del Segre, DO Toro, DO Ribera del Duero, DO Navarra, DO Catalunya, DO Castella-la-Manxa, DO Binissalem-Mallorca i DO Xile).