Fer esport i portar una alimentació rica en fibra són les bases sobre les quals s’assenta un sistema gastrointestinal equilibrat, que resulta fonamental per evitar inflamacions, dolors i cansament, segons Xevi Verdaguer.

La composició i l’activitat microbiana del sistema gastrointestinal canvia al llarg de la vida i en el seu desequilibri influeixen multitud de factors: alimentació, exercici, presa d’antibiòtics, etc.
La diversitat d’aquesta composició bacteriana, que és única per a cada individu,
garanteix una bona activitat del sistema immunitari i una millora de l’estat de salut en general, alhora que prevé al·lèrgies, malalties cardiovasculars, fibromiàlgia, fatiga crònica…
Fer esport millora la microbiota intestinal
Segueix una dieta rica en fibra
La microbiota es pot modificar positivament mitjançant una dieta que inclogui aliments fermentats, fibra (present en fruites, verdures, llegums i cereals integrals), midó resistent i polifenols. Gràcies a aquesta varietat s’incrementen el nombre i la diversitat de bacteris intestinals.
Descobreix 10 aliments fermentats.
No faltis a la teva cita amb l’esport
La pràctica d’exercici físic condiciona un microbioma antiinflamatori únic, amb una gran quantitat de bacteris protectors de la integritat de la mucosa intestinal. Així,
els esportistes tenen els marcadors inflamatoris més baixos que les persones sedentàries, cosa que és fonamental per als qui pateixen fatiga i inflamacions cròniques, depressió, dolors, artritis, hipertensió, diabetis…
- Exercici de baixa intensitat: causa una reducció del temps de trànsit fecal, de manera que es prevé el restrenyiment i es redueix el temps de contacte entre els patògens i la mucosa de l’intestí, i això ajuda a prevenir les malalties inflamatòries intestinals i altres alteracions.
- Activitats de resistència: redueixen en un 80% la circulació sanguínia basal, cosa que causa una pitjor irrigació sanguínia i un augment de la permeabilitat intestinal. Això altera la funció de barrera protectora de l’intestí i hi pot haver efectes tòxics per al fetge i l’organisme en general.
Descobreix com triar la teva activitat esportiva.
Què has de fer si tens dolor crònic?
Tot i que hi ha la creença que el descans i el repòs milloren els dolors crònics i la fatiga, s’ha constatat que el sedentarisme no ajuda. Per tant, si estàs cansat o tens algun tipus de dolor és aconsellable
fer esport aeròbic, que no sigui d’alta intensitat ni de molta durada: l’objectiu es moure’s, sempre sense forçar, i l’intestí s’encarregarà de la resta.